2014-08-19

mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną...

Składniki:


łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 2 sztuki, musztarda francuska 3 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku, buraczki zasmażane - w opisie


mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała

wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą

nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę

nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza

obsypane mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla

wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu

2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając

BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu

zrazy podać z buraczkami i kaszą gryczaną i sosem...............SMACZNEGO!!!