2014-07-12

"wiśnie lubią kokos" czyli pyszna łatwa babka z cukrem cytrynowym...

Składniki:


mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba


jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel

wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste

forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie

na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka

upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie

cukier puder wymieszać ze śmietaną około 2 łyżeczki aby był gęsty, jak wolisz rzadszy to dać więcej śmietany

ciasto polukrować i posypać wiórkami kokosowymi

ciasto jest przepyszne i można je jeść i jeść..............SMACZNEGO!!!