2014-07-18

drożdżowe z truskawkami i kruszonką...

Składniki:


mąka tortowa 1/2 kg, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 10 dag, mleko ciepłe 250 ml, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, kruszonka - ile potrzeba


do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut

ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty

22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i po równo dodać ciasta

do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki

KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta

ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto z blaszki wyjąć ostudzone i można posypać cukrem pudrem

ciasto jest pyszne np. z masłem do kawki na śniadanie.............SMACZNEGO!!!