2014-06-29

zupa cukiniowo-warzywna...

Składniki:


woda 4 litry, kalafior 1 nieduży, włoszczyzna 1 pęczek, pierś z kurczaka 1 podwójna, ziele angielskie 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukinia 3 nieduże, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, czosnek ząbki 1 główka, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku


opłukaną dobrze całą młodą włoszczyznę rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu i wsypać do garnka

dodać różyczki kalafiora, pierś kurczaka, ziele i i liście laurowe - wlać wodę i po zagotowaniu gotować z 20 minut na niedużym ogniu

opłukać cukinie, paprykę, pomidory i pokroić w kostkę, cukinie ze skórką, czosnek ząbki posiekać

na oleju podsmażać warzywa z 10 minut i co jakiś czas zamieszać

do zupy z kalafiorem dodać kucharka, pieprz i podsmażoną cukinię

gotować na większym ogniu z 10 minut, do smaku dodać przyprawę w płynie, koperek

podać zupę z kawałkiem piersi, zupa jest bardzo smaczna na lato..........SMACZNEGO!!!