2014-05-28

szybkie,łatwe i pyszne ciasto z truskawkami...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki świeże 50 dag


miękką palmę, cukier i cukier waniliowy, całe jajka "L" w robocie miksować z 10 minut na dużych obrotach

następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem i tylko chwilę zmiksować na gęste ciasto

tortownica 24 cm: blaszki niczym nie smarować tylko wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować w blaszce ciasto

nieduże truskawki opłukać i na ręczniku papierowym je osuszyć

truskawki stroną, która będzie układana na cieście maczać w mące, nie puszczą tyle soku do ciasta

truskawki poukładać w miarę gęsto, piec w 200C około 40-45 minut

upieczone ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia i dopiero gdy zimne zdjąć delikatnie papier do pieczenia

ciasto jest łatwe, tanie i przepysznie się szybko zjada............SMACZNEGO!!

Milion smaków truskawek