2014-05-28

na upały mało słodki zaciągnięty kisielem kompot rabarbarowy z bazylią...

Składniki:


rabarbar 1 kg, woda 5 litrów, cukier 2 szklanki, bazylia świeża - ile potrzeba, kisiel wiśniowy 1 opakowanie,


rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i wsypać do garnka

zalać wodą, wsypać cukier i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 5 minut

kisiel wiśniowy wymieszać w 3/4 szklanki wody, wlać do kompotu i mieszając doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gotowanie

kompot zostawić do wystudzenia i potem schować do lodówki

jeśli lubisz bardziej słodki kompot to daj np.3-4 szklanki cukru

nam zasmakował kompot w dużej szklance 3/4 litra z listkiem świeżej bazylii dzięki której jest orzeźwiający delikatny smak..................SMACZNEGO!!!



Jak ugasić pragnienie?Rabarbalove