2013-11-24

gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną...

Składniki:


1 kg winogrona czerwone, 2 szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona


umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając

przez drobne sito plastikowe do miski przetrzeć łyżką ugotowane winogrona aż zostaną same pestki i skórki

gruszki obrać ze skórki, pokroić w kawałeczki, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać sok z przetartych winogron - winogrona i gruszki były bardzo słodkie więc tylko tyle cukru dodałam

na średnim ogniu gotować z 5 minut, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia

tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia

na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną

na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę

ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód

galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki

śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać galaretkę ostudzoną

bitą śmietanę rozprowadzić po cieście i posypać zmieloną czekoladą

schować do lodówki na kilka godzin

ciasto po prostu "niebo w gębie"....polecam......SMACZNEGO!!!