2013-10-27

papryka żółta marynowana...

Składniki:


1,5 kg papryka żółta, 1 łyżka sól

MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 8 szklanek woda, 1 łyżka cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarna


z papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać

pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc

teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze

do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego

zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików

po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki

pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku

ostudzone słoiki schować w ciemne i chłodne miejsce........SMACZNEGO!!!