2013-10-14

galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką...

Składniki:


2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna


ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody

do smaku doprawić vegetą i maggi

ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić, marchewkę też pokroić w kostkę

papryczkę chilli razem z pestkami pokroić i dodać do mięsa, wymieszać z natką pietruszki

żelatynę na 1 litr wywaru rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięso w naczyniu - ja użyłam szklanej keksówki - pozostały wywar użyłam do zupy pomidorowej

odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia galaretki.......SMACZNEGO!!!