2013-09-22

zielone pomidory w zalewie słodko-kwaśnej z chilli...

Składniki:


1,5 kg zielone pomidory, 3 sztuki cebula biała, 2 sztuki marchew, 1 czubata łyżka sól grubsza

DO SŁOIKÓW: 10 sztuk czosnek ząbki, 3 małe papryczka chilli

MARYNATA: 3 szklanki woda, 1 czubata łyżka gorczyca biała, 5 sztuk ziele angielskie całe, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy


zielone pomidory dobrze umyć pod wodą bieżącą

kroić je na plastry zaczynając od strony szypułki - nie rozleci się miąższ

cebulę pokroić w plasterki a marchew zetrzeć na tarce w plasterki

wszystko posypać solą, lekko przemieszać i odstawić na 4 godziny

po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny

w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli

z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików

mocno zakręcić słoiki i odstawić na godzinę

po godzinie pasteryzować w gotującej wodzie stawiając słoiki na zakrętkach przez 15 minut

na dno garnka wkładam ściereczkę, aby w czasie gotowania słoiki nie popękały

wyjąc z garnka i zostawić je postawione na zakrętkach do wystudzenia

wystudzone słoiki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu

na zimowe dni smaczna sałatka do obiadu........SMACZNEGO!!!