2013-09-22

sos jajeczno-koperkowy ze śmietaną...

Składniki:


1 łyżka masło, 2 pęczki koperek, 1,5 łyżeczki egeta, 2 szklanki woda, 1 kubek śmietana, 2 sztuki jajka, 2 łyżki mąka tortowa, 1/2 papryczki chilli, - do smaku maggi


koperek dobrze opłukać, osuszyć i drobno posiekać

masło stopić w garnuszku i wsypać posiekany koperek

podsmażać z 3 minuty mieszając

dolać 1,5 szklanki wody - 1/2 szklanki zostawić do mąki

wsypać jvegetę, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami i gotować z 5 minut na małym ogniu

śmietanę 18% rózgą wymieszać z całymi jajkami, resztą wody

zahartować śmietanę wlewając troszkę gorącego wywaru koperkowego

teraz wszystko wlać do garnuszka mieszając do zagęszczenia sosu - do smaku doprawić maggi

sos smaczny do jajek na twardo, pulpetów, gotowanego mięsa.........SMACZNEGO!!!