2013-09-02

pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem...

Składniki:


1 rulon ciasto francuskie
krem karpatkowy:
1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawki


z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki

z rulonu wyszło mi 14 babeczek

każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm

nie smarować foremek żadnym tłuszczem

piec około 25 minut w 200C i dobrze je po upieczeniu wystudzić

na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2%

pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić

dodać masło, żółtka i np. aromat cytrynowy lub inny i zmiksować na gęsty krem

na babeczki nakładać szprycką krem i na wierzchu układać truskawkę

pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem.....SMACZNEGO!!!