2013-09-02

"półkarpatka" z truskawkami...

Składniki:


1 szklanka woda, 1/2 kostki masło lub margaryna, 1 szklanka mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 5 sztuk jajka

krem
1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawki


upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę"

wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić

do wystudzonego ciasta dodawać jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia

ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach

na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2%

pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić

dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny i zmiksować

wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki

przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem..........SMACZNEGO!!!