2013-09-14

karkówka na słodko-ostro z party dip meksykański...

Składniki:


1 kg karkówki bez kości, 1 łyżka smalcu, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka jarzynka kucharka, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnku, - kilka gałązek liści selera, 4 sztuki małe jabłka, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki małe papryczki chilli, - maga kucharka do smaku, 1 opakowanie party Dip Meksykański Prymat + składniki

karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym

na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony mięso posypane jarzynką kucharka i dodać ziele i liście laurowe

teraz dodać obrane ćwiartki cebuli i ząbki czosnku, opłukane liście selera - pod przykryciem dusić co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę w garnku do miękkości mięsa

gdy mięso jest już prawie miękkie usunąć tylko liście selera i dodać ćwiartki jabłek, majeranek, papryczki chilli razem z pestkami i do smaku skropić magą kucharka

te wszystkie dodatki smakowo pasują do siebie pod przykryciem dusić jeszcze z 15-20 minut i mięso zostawić najlepiej na całą noc w garnku do wystudzenia

smaluszek z dodatkami, które mają wyjątkowy smak dzięki ich połączeniu z dna garnka przełożyć do miseczki - jest smaczne smarowidło do chleba

karkówkę kroić na plastry - mięso w smaku ma wyczuwalny aromat jabłek i papryczki chilli

opakowanie party Dip Meksykański przygotować wg opisu na opakowaniu i podać z karkówką, z którą smakowo się dobrze komponuje........SMACZNEGO!!!