2013-08-19

gulasz z indyka z warzywami...

Składniki:


1/2 kg mięso indyka gulaszowe, 6 łyżek olej rzepakowy, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól morska guerande Royal Brand, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liść laurowy, 1 mała cukinia, 2 sztuki marchew, 2 sztuki kalarepka młoda, 2 sztuki papryka żółta, 1 mały por, 1 mały seler młody, 1 łyżka papryka słodka mielona, 1 łyżka zioła prowansalskie, - do smaku maggi


kupuję na rynku mięso gulaszowe z indyka ok. 18 zł/kg

mięso opłukać i obsypać mąką dobrze

na gorącym oleju zrumienić kawałki mięska dodając sól guerande lub inną jaką masz, liść laurowy i ziele angielskie

do mięska włożyć pokrojoną w słupki marchewkę i zamieszać

następnie dodawać pokrojoną w słupki kalarepkę, seler i zamieszać

następnie dodać pokrojoną cukinię ze skórką, papryki i pokrojony por

wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut

nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik

na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi

najlepiej gulasz smakuje z ryżem........SMACZNEGO!!!

Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki i pozostała cała gama dań kuchni francuskiej - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram