2013-08-10

gołąbki cielęce w sosie pomidorowym...

Składniki:


1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekany


mieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami

z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki

nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liście

na oleju podsmażać z obu stron i przekładać do garnka na sito rozkładane - kapusta nigdy się nie przypali w trakcie gotowania

na gołąbki dać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów

wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu

z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami

śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos

do smaku doprawić maggi i koperkiem

smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO!!!