2013-06-14

szynka w sosie cebulowo-czosnkowym z pieprzem cytrynowym...

Składniki:


1,5 kg szynka świeża, 1/2 opakowania pieprz cytrynowy, 2 łyżki vegeta, 1 główka czosnek, 6 sztuk cebula, 2 sztuki liść laurowy, 4 sztuki ziele angielskie,2 łyżki kolendra ziarna, 2 łyżki smalec, - do smaku maggi, - łyżki mąka pszenna, 6 szklanek woda, 1/2 pęczka koperek


szynkę opłukać i obsuszyć ręcznikiem papierowym

natrzeć przyprawami i obsypać kolendrą ziarenkami, przyklepać do mięsa i na noc do lodówki

na smalcu zrumienić szynkę z każdej strony, dodać ziele i liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone na kawałki

po zrumienieniu szynki dolać wody

dusić pod przykryciem z 30 minut - szynkę wyjąć i pokroić na porcje - włożyć do garnka - szybciej będzie gotowa

dusić jeszcze z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu

porcje wyjąć na talerz, usunąć ziele i liście laurowe

wsypać mąkę i blenderem zmiksować sos z cebulami, czosnkiem, wsypać koperek po zmiksowaniu i doprawić maggi

pyszne mięso do obiadu z różnymi dodatkami, jakie lubisz........SMACZNEGO!!!