2013-04-01

kresowe śniadanie Wielkanocne z Kaczanówki...

Składniki:

2 sztuki kiełbasa wiejska, 25 dag surowy boczek wędzony,1 łyżeczka smalec, 1 kostka twaróg, 4 nieduże korzenie chrzanu, 4 sztuki jajka gotowane na twardo, - do smaku pieprz czarny mielony,- sól do smaku,- do smaku rzeżucha

pokrojony w kostkę boczek wędzony i kiełbasę wiejską dobrze zrumienić na smalcu co jakiś czas mieszając

gdy zrumienione dodać obrany i skrojony obieraczką na wiórki cienkie chrzan - podsmażać delikatnie mieszając

teraz dodać ćwiartki jajek na twardo i z 2 minuty na małym ogniu wszystko zasmażać

teraz dodać pokrojony w większą kostkę twaróg i ze 2 minuty podsmażać

do smaku posolić i popieprzyć

smaczne tradycyjne śniadanie Wielkanocne z kresów koniecznie posypane rzeżuchą.... SMACZNEGO!!!

Jest to rodzinna tradycja mojego męża po jego mamie, która mieszkała w Kaczanówce przed II wojną (teraz Ukraina), po wojnie cała jej rodzina przyjechała do Sieniawy Żarskiej i tak tradycja z tamtych czasów przetrwała dzięki mężowi do dzisiaj i ja też mam wielką przyjemność tę smaczną potrawę Wielkanocną zajadać a która na Kaszubach nie była znana...