2013-03-23

gulasz z łopatki z grzybkami i marchewką...

Składniki:

1 kg łopatka bez kości, 1 łyżka bazylia otarta, 1,5 łyżki sól ziołowa, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki marchewka, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 4 szklanki woda, 1/2 garści grzyby suszone, 1,5 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka śmietana, 2 łyżki smalec

łopatkę umytą pokroić w kostkę

obsypać przyprawami nakryć talerzem i do lodówki na całą noc

mięso obsypać w misce mąką i na gorącym smalcu zrumienić razem z cebulą

wlać wodę i dodać grzyby suszone

dodać pokrojoną w plasterki marchew obraną

pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - około 30-40 minut

do smaku doprawić śmietaną słodką 18%, pieprzem mielonym

doskonały gulasz do ryżu, ziemniaków, kasz lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!