2013-02-23

golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie...

Składniki:

2 sztuki golonka, 1/2 torebki zioła prowansalskie Prymat, 2 łyżki czosnek granulowany Prymat, 1 łyżka jarzynka, 4 łyżki olej, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 8 sztuk cebula, 2,5 szklanki woda, 1,5 łyżeczki papryka ostra, 2 łyżki śmietana, - do smaku maggi

golonki oczyścić, opalić z włosia, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym

golonki obsypać czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi Prymat, jarzynką - dobrze golonki przyprawami natrzeć i na całą noc do lodówki

na oleju zrumienić golonki z każdej strony - dodać ziele angielskie i liście laurowe

dodać ćwiartki cebul i z 10 minut podsmażać wszystko

dolać wody, wsypać paprykę i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić do miękkości golonki około 1,5 godziny

golonki wyjąć, usunąć ziele i liście z wywaru - i blenderem zmiksować cebule - powstanie naturalnie zagęszczony sos bez mąki

do smaku doprawić maggi, ewentualnie posolić - wymieszać ze śmietaną słodką 12% mieszając nie doprowadzając do wrzenia

golonki są kruche, delikatne a w smaku przepysznie smaczne.... podać z ziemniakami i sosem lub pieczywem i z sosem (tak lubi mój mąż).......POLECAM.......SMACZNEGO!!!