2012-10-11

kulki kopytkowe z sosem kurkowym...

Składniki:


1 kg ziemniaki ugotowane, 1 sztuka jajko, 1 pęczek koperek, 1 łyżeczka jarzynka, - ile potrzeba mąka pszenna, 1/2 kg łopatka, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku magi, 10 dag kurki mrożone, - ile potrzeba mąka do sosu, - w opisie surówka


do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać jajko, pęczek koperku, jarzynkę i mąki pszennej tyle ile potrzeba- aby ciasto było gotowe do kulania kulek

wrzucać do osolonego wrzątku z ciut olejem i gotować z 2-3 minuty od wypłynięcia - wyjmować łyżką cedzakową na talerz

ok. 50 dag łopatki usmażyć w rondlu - dodać pieprz mielony, jarzynkę, maggi do smaku - wrzucić z 10 dag kurek zamrożonych i podsmażać

dolać wody ile potrzeba i dusić mięso do miękkości -zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie

smaczny pyszny obiad z nietuzinkowymi kopytkami....
SMACZNEGO!!!