2012-10-14

flaki w pomidorach...

Składniki:


90 dag flaki wołowe parzone, 1 pęczek włoszczyzna, 2 łyżka smalec, 1 opakowanie przyprawa do flaków, 1 łyżeczka pieprz mielony, - do smaku maggi,, - w opisie zasmażka, 1 szklanka pomidory zmiksowane lub i mały koncentrat pomidorowy Pudliszki, 3 litry woda


obraną włoszczyznę utrzeć na tarce grubsze oczka i na smalcu podsmażać z 10 minut mieszając

wlać do warzyw 3 litry wody

flaki kupuję sparzone w worku

zagotować flaki ze 2 minuty i wylać na sito - opłukać zimną wodą i znowu zagotować - powtórzyć 3x

po ostatnim płukaniu flaki włożyć do warzyw i gotować z 1 godzinę na mniejszym ogniu

zasmażka: 4 łyżki smalcu, 8 łyżek mąki, 1 mniejsza cebula = na patelni na smalcu zrumienić cebulę pokrojoną - wsypać mąkę i mieszając zasmażać na kolor lekko złocisty - zostawić na patelni

po godzinie gotowania wlać szklankę zmiksowanych pomidorów lub dodać koncentrat pomidorowy i z 10 minut gotować

na sam koniec do flaków z patelni przekładać zasmażkę mieszając flaki

takie flaki gotowała moja babcia kaszubka teraz i ja je gotuję, są smaczne, syte, rozgrzewające flaki - smakują z bułką.....
SMACZNEGO!!!